HASZNOS TUDNIVALÓK - TÖRÖKORSZÁG

KÜLKÉPVISELET:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége:
Sancak Mahallesi 1. Cadde 30.
Yildiz, Cankaya, Ankara.
Telefon: 0090-312-442- 2273
Török Köztársaság Nagykövetsége:
1062 Budapest, Andrássy út 123.
Telefon: 06-1- 344-5002

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarország + 1 óra.

HÁLÓZATI ÁRAM:
220 V, a konnektorok megfelelnek a magyar szabványnak.

NYELV: Hivatalos nyelv a török, a idegenforgalmi területeken sokan beszélnek németül és angolul.

VALLÁS: A törökök nagy többsége muzulmán, annak is a szunnita vagy hanafite ágát képviselik, a vallás ma már inkább kulturális örökség mint dogma. Az országban a muzulmán többség mellett keresztény és zsidó vallásúakkal találkozhatunk.

PÉNZNEM: török líra (TRY) – kb. 18 Ft.

BANKKÁRTYA: Bár a nagyobb üdülőterületeken elfogadják a bankkártyát, javasoljuk, hogy vigyen magával készpénzt, (eurót), mert a kisebb településeken, piacokon, üzletekben csak készpénzért tudnak vásárolni. Bankok nyitva tartása: Hétfőtől péntekig 8.30–12.00 óráig és 13.00–17.00-ig.

UTAZÁS: Utasainkat Törökországba charter repülőjárattal, turista osztályon utaztatjuk. Az utazásnál vegyék figyelembe a 20 kg személyenként feladható poggyászsúlyhatárt. A repülési idő: kb. 2 óra 30 perc. A légitársaság járatainak indulási időpontjai változhatnak. A menetrendváltozásokért az Anubis Travel felelősséget nem vállal. A transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik.

ÚTIOKMÁNYOK:
Magyar állampolgároknak az országba való belépés feltétele a hazautazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

BORRAVALÓ: Az ország habitusához tartozik, hogy szinte mindenhol kihelyezik a borravaló elhelyezésére szolgáló ‘Tips’ dobozkát, amelybe illik bedobni némi pénzt, ha a szolgáltatásokkal elégedettek vagyunk. Vendéglátóhelyeken 10% borravalót szokás adni a számla végösszegéből. A szállodákban, éttermekben dolgozók vagy a kirándulásokon az autóbuszvezetők szintén nagyra értékelik ha borravalót kapnak.

HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: A turisztikai régiókon kívül nem javasolt a kihívó öltözet. A szállodák a vacsorához alkalomhoz illő ruházatot írnak elő (pl. férfiaknak hosszú nadrág). A mecsetek látogatásakor nőknek hosszú (térdet takaró) ruha és fejkendő viselete kötelező.

ELLÁTÁS: A programban szereplő ellátás mindig a szálloda leírása mellett szerepel. A felszolgált étel jellegét (felszolgálás, svédasztal) mindig az adott szálloda határozza meg. All inclusive ellátásnál a meghatározott italok járnak az étkezésekhez és az étkezések között.

SZÁLLÁS: A weboldalon szereplő szállodák kategóriái az adott országban előírt szabályoknak felelnek meg, így az eltérhet a Magyarországon megszokottól. A csillagok száma nem feltétlenül jelenti bizonyos szolgáltatások meglétét, melyeket Magyarországon a kategória alapkövetelményeként szerepelnek.

SZOBÁK: A szobák elosztása a szálloda kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a normálnál, míg a háromágyas szoba alapesetben egy kétágyas szoba pótággyal, ami szűkösebbé teszi a szobát 3 ember számára, ezért inkább gyermekkel utazók részére ajánlott. A szobákat általában 14 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 10 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat csomagszobában helyezhetik el.

GYERMEKKEDVEZMÉNY: Gyermekkedvezményt (a részvételi díjból és a fakultatív programokból) csak azok a gyermekek kapnak, akik az utazás befejezéséig még nem töltötték be a 12. életévüket (szállodától függően a gyermekkedvezmény esetenként 13 illetve 14 éves korig biztosított.) Gyermekek elhegyezése mindig a szülőkkel egy szobában történik. Speciális, ettől eltérő gyermekkedvezmények egyes szállodák részletes leírásaiban külön feltüntetésre kerülnek.

EGÉSZSÉGÜGY: Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.
Megelőzés:
• nagy melegben, napon nem ajánlott jeges, hideg ital fogyasztása
• melegből, ha tehetjük, ne lépjünk be azonnal légkondicionált helyiségbe.
• Ne fogyasszon csapvizet!
• Ne egyen meg olyat, amit nem kíván!
• Bármilyen panasz esetén forduljon az idegenvezetőhöz!
A tengeri fürdőzéshez műanyag lábbeli használata javasolt.
Törökországban az orvosi ellátás igen költséges, ezért feltétlen javasolt betegség, baleset- és poggyászbiztosítást kötni utazás előtt. Amennyiben orvosi ellátásra szorulnak, tájékoztassák az idegenvezetőt, aki ebben az esetben intézkedik.
2008 óta Törökországban zárt helyen tilos a dohányzás, kivéve a kijelölt területeken. Tiltott helyen való dohányzás pénzbüntetést vonhat maga után.

ÉGHAJLAT: Törökország éghajlata mediterrán jellegű. A nyár forró és száraz, míg a tél enyhe csapadékos. A nyári hónapokban az átlagos nappali hőmérséklet 33-34 °C körül van. A napozást a déli órákban kerüljék, fogyasszanak sok folyadékot, és javasoljuk valamilyen fejfedő viseletét a napon.

VÍZHŐMÉRSÉKLET: A Földközi-tenger vize csak a nyári időszakban alkalmas fürdőzésre, máskor meglehetősen hideg.

BIZTONSÁG: A bűnözési arány az üdülőövezetekben alacsony. A szokásos elővigyázatosság ajánlott, így könnyen védekezhetünk az egyszerű esetek ellen. Figyeljen értékeire, főleg zsúfolt helyeken.

KÖZLEKEDÉS: Törökország közlekedését folyamatosan fejlesztik. Az üdülőterületeken elsősorban az úgynevezett dolmusokkal találkozhatunk, melyek menetrend nélkül közlekedő kisbuszok, akárhol megállnak és a viteldíjat a sofőrnek kell megfizetni. Rövidebb útvonalon érdemes taxit fogni, ám vigyázzanak, mert az éjszakai viteldíj a nappali tarifa kétszerese lehet.

JÁRMŰBÉRLÉS: Figyeljünk a közlekedési szabályok betartására, elsősorban a sebességre, hogy elkerüljük a büntetést. A mediterrán temperamentum a törökök vezetési stílusában is tükröződik, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk.

ÜNNEPEK: Főbb ünnepeik elsősorban a vallási évhez kapcsolódnak, melyek minden évben más napra esnek, hiszen azokat az iszlám naptár alapján számítják.

TELEFONÁLÁS: Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. A mobiltelefon használatánál olcsóbb, ha nyilvános utcai fülkéből telefonálunk.

POSTA: Törökországban a postahivatalok jelzése PTT, hasonlóan más országokhoz itt is sárga alapon fekete színnel jelölik. Az üdülőövezetekben sok helyen ki vannak helyezve postaládák, képeslapokat és bélyeget szinte minden ajándékboltban árusítanak. A szállodák többségében a felbélyegzett képeslapokat, a leveleket a recepción lehet hagyni, ahol gondoskodnak azok feladásáról.

TÖRÖK KONYHA: A török konyha különleges ételei általában elnyerik a magyar vendégek tetszését. Különösen híresek a zöldséges ételeik, töltött zöldségek, a különféle sültek, és a jellegzetes édességek. Ételeik olykor olajosabbak lehetnek az általunk megszokottnál, ezért, aki erre érzékeny, annak érdemes odafigyelni az elfogyasztott ételek mennyiségére. Jellegzetes italaik a fekete tea, a kávé, az ayrant (vízzel kevert joghurt) és alkoholos italuk a raki.

ITALOK: Ne fogyasszanak csapvizet! Palackozott víz minden szupermarketben kapható. A hőség miatt fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak minden nap.

FÉNYKÉPEZÉS/FILMEZÉS: A fényképezéssel általában nincs probléma, azonban ha munkásokat, halászokat, helyieket szeretnénk lefényképezni, érdemes őket előtte megkérdezni. Ebben szinte kivétel nélkül beleegyeznek. Katonai létesítményeket, ásatási területeket tilos fényképezni.