KRÉTA FAKULTATÍV PROGRAMOK

Knossosi palota, Heraklion
(indulás : reggel 8:30 körül, visszaérkezés délután 17:00 körül)
A fakultatív kirándulás során megismerjük a mitológiából híres palotát, a labirintust, vagyis Minotaurusz lakhelyét, amely egyben helyszíne volt Theseus és Ariadné szerelmének, Daidalos és Ikarusz történetének is. A Knossosi palota fénykorát Kr.e.1700 és Kr.e.1450 között élte, bár az első paloták már Kr.e.3000 táján álltak. Megdöbbentő, hogy milyen vívmányokat használtak itt, már az időszámításunk előtti időben is, úgy mint például a vízöblítéses WC, a földrengés biztos építkezés, valamint a palota helyének megválasztását is kizárólag a logika vezérelte, melyhez egészen bizonyosan ismerték a közlekedőedények elvét, illetve nyomást is tudtak számolni. Az ásatási területen körülbelül két órát töltünk el, bejárjuk szinte a teljes palotát. Választ kapunk arra is, hogy vajon miért tűnt el a föld színéről ez a palota, ez a csodálatosan fejlett kultúra. Knossosból egyenesen indulunk Heraklion belvárosába, ahol szabadidő eltöltésére lesz lehetőség. Módjuk lesz meglátogatni a Régészeti Múzeumot.

Santorini
(indulás: reggel 5:00 körül, visszaérkezés este 18:30-19:00 körül)
Santorini egy vulkanikus sziget, a vulkán kitörése Kr.e. 1450 körül volt, e kitörés miatt a szigetet a görög Pompeinek is nevezik. A vulkán kitörése következtében a kráter beszakadt, így keletkezett a világ legnagyobb átmérőjű kalderája. A vulkánkitörés következtében a sziget beszakadt, területe víz alá került, ebből gyakorlatilag a sziget peremei maradtak meg: a kifli alakú Santorini szigete és a vele szemben lévő egyenes sziget Thirassia, valamint az apró Aspronisi. Az idők folyamán a folyamatos lávaömlésnek köszönhetően a kaldera közepén két vulkanikus sziget keletkezett: Palea kameni (régi kő) és Nea kameni (új kő).
Santorini szigetét hajóval közelítjük meg. A hajó indulása reggel 7:00-kor van a heraklioni kikötőből. Két órát hajókázunk, majd Santorinin a sziget kikötővárosánál, Athinosnál szállunk ki a hajónkból, ahol már vár ránk az autóbusz. Az autóbusz útja a meredek szerpentineken felfelé vezet, ahonnan remek rálátás nyílik a kalderára, illetve a vulkanikus képződményekre. Utunk során megállunk a kapitányok városában, Oiában. Ebben a városban található a legtöbb kék kupolás fehérre festett ház. Szűk utcáival varázslatos, rabul ejtő városka. Oia-ban kb. másfél órás szabadidő van. A következő megállónk Santorini fővárosa: Fíra, ahol kb. két órás szabadidő áll rendelkezésre. Szabadprogram után visszabuszozunk a kikötőbe, Athinosba, ahonnan a hajó indul Kréta szigetére. Várható érkezés Heraklion kikötőjébe kb. 18:00 körül.

Kelet-Kréta megismerése (Spinalonga, Agios Nikolaosz)
(indulás: reggel 8:00 körül, visszaérkezés este 18:30 körül)
Autóbuszunkkal a szállodáktól indulunk a Mirabello öböl partjához. A festői szépségű öbölbe érve szállunk fel a kishajónkra és hajózunk be Spinalonga szigetére. Ez a kicsinyke sziget fontos stratégiai szerepet töltött be . Ezért volt fontos, mind a velencei, mind a török haderők számára, hogy elfoglalják Spinalongát. A törökök kiűzésének céljából Kréta kormányzója 1904-ben hozott egy törvényt, amely törvény értelmében a szigetre szállították Kréta összes leprását, és ettől kezdve lett a sziget a kín, a betegség szigete egészen 1957-ig. Spinalonga szigetét körülbelül 1 órás magyar idegenvezetéssel járjuk be, megismerjük részletesen történetét, az itt élő emberek életét, gyógyulások históriáját. Az idegenvezetés és a szabadprogram után visszaszállunk hajónkra és behajózunk egy természetvédelmi övezetbe. A parton napozhatunk, fürdőzhetünk a csodás kékségű vízben. Ebben a szép öbölben fogjuk elfogyasztani ebédünket is, rostonsült sertéshúst görög salátával, amit a hajó legénysége készít el nekünk, amíg mi fürdőzünk. A program során eljutunk Agios Nikolaosba is, a keleti part kikötővárosába. A városban található a feneketlen tó, melynek mélysége 60-65 méter. A tó egy domboldalon fekszik és fantasztikus látványt nyújt. Teljes kikapcsolódást ígér akkor is, ha csak elfogyasztunk egy csésze kávét vagy egy fagylaltot a tó partján, vagy sétálunk, vásárolunk egyet.

Vai beach, Kréta egyik leghíresebb tengerpartja fürdőzéssel
(indulás: reggel 7:00 körül, visszaérkezés este 19:30 körül)
Programunk során Kréta egyik legszebb és legismertebb tengerpartjára látogatunk el, a híres Vai Beach-re
Kelet felé indulunk a szállásokról, első megállónk, a sziget egyik leghíresebb kolostora, a XV. században alapított Toplou kolostor, mely hosszú történelme során számtalan esetben került támadások kereszttüzébe a közösség szabadsága és védelmében gyakorolt tevékenysége miatt. A kolostor ma is működik, bár ma már csak néhány szerzetes él benne, akik többek között kiváló bort és olíva olajat készítenek. Megtekinthetjük az évszázados ikonokat, a kis múzeumot, a virágokkal teleültetett belső udvart.
Ezt követően kb. 4 órán át élvezhetjük a napsütést és a tenger hűsítő habjait Vai tengerpartján, a híres pálmafás strandon, ahol annak idején a Bounty reklámot is forgatták.
A tengerparti pihenés után visszaindulunk a szállásokra.

Kréta tradícionális arca
(indulás: reggel 9:00 körül, visszaérkezés délután 17:00 körül)
A program során betekintést nyerünk a helyiek életébe. Első megállónk egy X. században épült templomnál lesz, ahol megnézzük a templom melletti múzeumot is. Visszaszállva az autóbuszra tovább folytatjuk utunkat a hegyek között, következő megállónk egy olívaüzemnél lesz, ahol az olívaolaj készítés rejtelmeit ismerhetjuk meg. Itt lehetőség lesz olívaolaj, lekvár, raki kóstolásra is. A kirándulás végén megérkezünk egy tradícionalis krétai faluba, ahol közösen sétálunk egyet, majd elfogyasztunk egy igazi, tradícionális krétai ebédet. Ebéd után autobuszunkkal visszaindulunk a szállásokra.

A programok árai létszám függőek. Magyar nyelvű idegenvezetést minimum 10 főtől biztosítunk!

Külföldi partnerünk fenntartja a jogot a fakultatív programok tartalmának és árainak megváltoztatására!