HASZNOS TUDNIVALÓK - JORDÁNIA

KÜLKÉPVISELETEK:

Magyar Nagykövetség:
Abdoun Hani Al-Akasheh street 24. P.O.B. 3441. Amman 11181. 
Tel: (+962) 6593-4056
Jordán Hashemita Királyság Konzulátusa:
1126 Budapest, Béla király út 2/ B-C.
Tel.: (+36) 1 461-0606

ÁLLAMFORMA: Alkotmányos monarchia.

ÁLLAMFŐ:
II. Abdullah bin Al Husszein király

TERÜLETE: 92.300 km2, lakossága kb. 10 millió fő.

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarország + 1 óra.

HÁLÓZATI ÁRAM: 220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

NYELV: Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

VALLÁS: Jordánia lakosságának 97%-a muzulmán, 2%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású.

PÉNZ: A hivatalos fizetőeszköz a Jordán dinár. Jele: JOD kb. 490 Ft. (1 JOD kb. 1,4 USD). A jordán dinár váltópénze a fils és a piaszter. 1 JOD = 1000 Fils = 100 piaszter. Érdemes egy kisebb összeget beváltani, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket.

BANKKÁRTYÁK: A bankkártyákat egyre több helyen elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

VÁMSZABÁLYOK: Az aktuális vámszabályokról érdeklődhetnek a Budapesti Jordán Hashemita Királyság Konzulátusán.

UTAZÁS: Utasainkat charter repülőjáratokon, turista osztályon utaztatjuk. A légitársaságok járatainak indulási időpontjai változhatnak. A menetrendben történő változásokért az Anubis Travel felelősséget nem vállal. Az utazásnál vegyék figyelembe az utasonként feladható 23 kg poggyász súlyhatárt. Földi szolgáltatások esetén a belföldi transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik. A legfőbb városok közötti távolságok: Aqaba–Amman kb. 320 km, Aqaba–Holt-tenger kb. 330 km, Aqaba– Jerash kb. 370 km, Aqaba–Petra kb. 130 km.

ÚTIOKMÁNYOK:
Magyar állampolgároknak Jordániában vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a hazautazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum intézése irodánkon keresztül történik, melyhez az útlevél fényképes oldalának másolatára van szükség. A turista vízum max. 3 hónapig érvényes, max. 1 hónap tartózkodásra és egyszeri belépésre jogosít.

SZERVÍZ DÍJ: A részvételi díj NEM tartalmazza. A baksis egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól, és amit a helyi alkalmazottak elvárnak. Fakultatív programokon az idegenvezetőnek 3 USD / fő borravaló javasolt.

HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: A könnyű pamut ruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat. Mecsetekben hölgyeknek kötelező eltakarni fejüket, karjukat és lábukat.

ELLÁTÁS: A programban szereplő ellátás mindig a szálloda leírás mellett szerepel. A felszolgált étel jellegét (felszolgálás, svédasztal) mindig az adott szálloda határozza meg. Jordániában az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel a reggelihez víz, gyümölcslé, tea és „amerikai jellegű kávé. Vannak olyan szállodák, ahol nem szolgálnak fel alkoholt, ezt a leírásban az ellátás mellett jeleztük. Az all inclusive ellátás desztinációnként eltérő lehet!

SZÁLLÁS:
Jordániában a szállodák besorolása eltérhet a nemzetközi színvonaltól. Azonos kategórián belül a szállodaváltoztatás jogát fenntartjuk.

SZOBÁK: A szobák elosztása a szállodák kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a normálnál, míg a háromágyas szoba normál esetben egy kétágyas szoba pótággyal, ami kisebbé teszi a szobát 3 ember számára, ezért inkább 1 gyermekes család részére ajánlott. A szobákat általában 14 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 10 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat csomagszobában helyezhetik el.

GYERMEKKEDVEZMÉNYEK: Gyermekkedvezményt csak azok a gyermekek kapnak, akik a túra befejezéséig nem töltik be a 12. életévüket. Gyermek elhelyezése mindig szülőkkel egy szobában, pótágyon történik. Speciális, ettől eltérő gyermekkedvezmények egyes szállodáknál a foglalási rendszerben elérhetőek.

EGÉSZSÉGÜGY: Jordániában nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

BETEGSÉG: Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.
Megelőzés:
■ nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
■ melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
■ ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
■ ne egyen meg olyat, amit nem kíván;
■ bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!

ORVOS, GYÓGYSZERTÁR: A jordán gyógyszerek nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási iroda képviselőjét tájékoztassák és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni! Utasbiztosítás megkötése kötelező!

ÉGHAJLAT: Jordánia időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június, július, augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg európaiaknak. A hőmérséklet – a nyári hónapokat kivéve – a következő értékek között mozog: 17–26 Celsius fok nappal, 7–15 Celsius fok éjszakánként.

VÍZHŐMÉRSÉKLET:
A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz.

BIZTONSÁG: Jordániában jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, azért figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.

KÖZLEKEDÉS: Az autóbérléshez legalább 21 éves korúnak kell lenni és min. 2 éves vezetői engedéllyel kell rendelkezni. A jordánok vezetési stílusa azonban eltér a magyarokétól, ezért nem tanácsos egyénileg autót bérelni.

ÜNNEPEK: Mivel a jordán lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nem érzékelhető, csak családon belül ünneplik. Szilveszterkor is csak a turisták részére állítanak össze extra programot (nem mindenhol). Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan – a legnagyobb muzulmán ünnep – alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. Kérjük, legyenek különös tekintettel ez időben a vallási szokásokra. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ilyenkor ugyanis a tehetősebb családok utazgatnak.

TELEFONÁLÁS: Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Jordánia hívószáma: 00 962 + körzetszám + hívott szám.

POSTA: Ha teheti a képeslappal együtt vásárolja meg a bélyeget. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján érdemes leadni, mert postaládák csak igen szórványosan fordulnak elő az országban. A küldemények általában 2 hét alatt érnek haza.

ÉTELEK: Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a „mansaf: fűszeres-joghurtos bárányhús különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A „khubez a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon szeretik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a „zalabiyyeh-t, mely rózsavízbe mártott kekszféle.

ITALOK: Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható különféle kiszerelésben, lehetőség szerint ezt használják fogmosáshoz is. A vallás miatt a jordánok nagy része alkoholt nem fogyaszt. Alkohol csak italboltokban található. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt. Nagyon kedveltek azonban a tea- és a kávéfélék.

VÁSÁRLÁS: A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók nem csak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (a Holt-tenger kincseit rejtő kozmetikumok, kézműves termékek, szőttesek). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.

ÁRAK: Szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban ne.

FÉNYKÉPEZÉS/FILMEZÉS: Jordániában tilos katonai objektumokról videó felvételeket készíteni. A múzeumokban és a turisztikai helyeken a fényképezésért és videózásért külön díjat számíthatnak fel, azonban bizonyos esetben használatuk nem megengedett.

DRÓN HASZNÁLATA: A jordán hatóságok szigorúan szabályozzák, és előzetes engedélyhez kötik drón, vagy bármilyen egyéb, pilóta nélküli, távirányított repülőeszköz országba történő behozatalát, valamint használatát. A polgári légügyi hatóság, valamint a Belügyminisztérium által kiállított használati engedély beszerzése időigényes, meglehetősen nehéz adminisztratív folyamat, és az engedélyt tapasztalataink szerint ritkán és csak nagyon indokolt esetben adják ki. A szabályok be nem tartását, az engedély nélküli reptetést szigorúan szankcionálják; az engedély nélkül használt eszközt súlyos pénzbüntetés mellett elkobozzák! Ezért nyomtatékosan kérjük, hogy engedély nélkül NE/NE hozzanak drónt, ill. egyéb repülőeszközt Jordániába!

KIADVÁNYOK: Többnyire angol és német nyelven készülnek, színesek! Magas színvonalú videó anyagok is készültek a legtöbb nevezetességről.

SZÁMOK: 1 – wáhed, 2 – itnén, 3 – táláta, 4 – árbá, 5 – khámszá, 6 – szettá, 7 – szábá, 8 –temenijá, 9 – teszáá, 10 – ásárá.