HASZNOS TUDNIVALÓK – EGYIPTOM

KÜLKÉPVISELET:

Magyar Nagykövetség:
Kairó, Zamalek, Mohamed MazharStr. 29.
Telefon: +20/2-735 8659
Egyiptomi Nagykövetség:
1124 Budapest, Istenhegyi út 7/B.
Telefon: 225-2150

IDŐELTOLÓDÁS: Magyarország +1 óra

HÁLÓZATI ÁRAM: 220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

NYELV:
Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

VALLÁS: Egyiptom lakosságának 90%-a muzulmán, 10%-a keresztény.

PÉNZNEM: A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: LE kb. 15Ft. (1 USD kb. 17 LE). 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100 ÉS 200 fontos. Néhány szállodában van bank (időszakos nyitvatartással), valamint ATM-ek pénzváltó funkcióval, a hajón bank nincs. Az utas saját felelőssége tájékozódni arról, hogy Egyiptomban milyen pénznemet és milyen érvényességű bankjegyet fogadnak el. Anubis Travel nem vállal felelősséget az ebből adódó mulasztásból.

BANKKÁRTYÁK: Hitelkártyával egyre több helyen lehet fizetni, de javasoljuk bank automatákból történő készpénz felvételt is.

UTAZÁS: Utasainkat menetrendszerinti vagy charter repülőjáratokon, turistaosztályon utaztatjuk. A légitársaságok járatainak indulási időpontjaiváltozhatnak. A menetrendben történő változásokért az Anubis Travel felelősséget nem vállal. Az utazásnál vegyék figyelembe az utasonként feladható 20 kg poggyász súlyhatárt. Repülési idő nemzetközi szakaszon kb. 3,5 óra. Belföldön: Kairó-Asszuán kb. 1,5 óra, Kairó-Luxor kb. 1 óra, Kairó-Hurghada kb. 1 óra, Kairó-Sharm el Sheikh kb. 1 óra. Földi szolgáltatások esetén, belföldön a transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik.

ÚTIOKMÁNYOK: Magyar állampolgároknak Egyiptomban vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a hazautazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum intézése irodánkon keresztülis történhet. A turista vízum maximum 3 hónapig érvényes, maximum 1 hónap tartózkodásra és egyszeri belépésre jogosít.

SZERVIZ DÍJ: A részvételi díj tartalmazza, ez fedezi a szállodák/hajók és reptéri transzferek borravalóját. Nem tartozik bele a fakultatív programokon helyi idegenvezetőnek, buszvezetőnek, illetve a személyes dolgokra (pl. mosdó használatkor kb. 1 fontot kell adnunk) fizetendő borravaló. A baksis egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól, és amit a helyi alkalmazottak elvárnak. Fakultatív programokon az idegenvezetőnek 3 USD / fő borravaló javasolt.

HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: A könnyű pamutruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.

ELLÁTÁS: A programban szereplő ellátás mindig a szálloda leírás mellett szerepel. A felszolgált étel jellegét (felszolgálás, svédasztal) mindig az adott szálloda/hajó határozza meg. Egyiptomban az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel az all inclusive ellátás, illetve a csak reggeli esetében gyümölcslé, tea és amerikai jellegű kávé jár.

SZÁLLÁS: Egyiptomban a szállodák besorolása eltérhet a nemzetközi színvonaltól. Azonos kategórián belül a szálloda változtatás jogát fenntartjuk.

SZOBÁK/KABINOK: A szobák és kabinok elosztása a szállodák és hajók kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a normálnál, míg a háromágyas szoba normál esetben egy kétágyas szoba pótággyal, ami kisebbé teszi a szobát 3 ember számára, ezért ez inkább 1 gyermekes család részére ajánlott. A szobákat általában 14 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 10 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat csomagszobában helyezzük el.

HAJÓUTAK: A hajó programja a hajótársaságok felelősségi körébe tartozik. Az egyiptomi hajótársaságok minden esetben fenntartják a jogot arra, hogy a menetrendet, a programok időrendi sorrendjét megváltoztassák, a programokat más, azonos értékű programokra cseréljék, vagy a nevezett hajót azonos kategóriájú másik hajóval helyettesítsék, mely változásokért az Anubis Travel felelősséget nem vállal. Ezek a szállodahajók a kikötőkben egymás mellett „parkolnak, a motorok zúgása ritkán zavaró lehet.

ZSILIPEZÉS: A hajóutak során átkelnek az esznai zsilipen. Évente 2 alkalommal, karbantartás miatt lezárják a zsilipet, ezért a program annyiban változhat, hogy egy rövid szakaszon (Eszna–Luxor kb. 40 km) busszal látogatnak a templomhoz. Mindez az Önök érdekében történik, ezért megértésüket kérjük!

GYERMEK KEDVEZMÉNYEK: Gyermek kedvezményt csak azok a gyermekek kapnak, akik az utazás befejezéséig nem töltik be a 12. életévüket. Gyermek elhelyezése mindig szülőkkel egy szobában, pótágyon történik. Speciális, ettől eltérő gyermek kedvezmények egyes szállodák részletes leírásaiban külön feltüntetésre kerülnek.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁS: Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédőszerek használata szükséges.

BETEGSÉG: Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. Megelőzés:
• nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
• ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
• ne egyen meg olyat, amit nem kíván;
• bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!

ORVOS, GYÓGYSZERTÁR: Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási irodaképviselőjét tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni! Utasbiztosítás megkötése ajánlott!

ITALOK: A csapvíz nem fogyasztható. Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE). Az ország specialitása a Karkadé, hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor) vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. A helyi sör neve Stella (ára: kb. 20-40 LE között, helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.

ÉGHAJLAT: Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg európaiaknak. A hőmérséklet – a nyári hónapokat kivéve –a következő értékek között mozog: 17–26°C nappal, 12–17°C éjszakánként. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 42–45°C közé Kairóban és 48°C körül is lehet Egyiptom déli részén (Luxor–Asszuán).

VÍZHŐMÉRSÉKLET:
A Vörös-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A Földközi-tenger mellett a víz csak nyáron alkalmas úszásra, máskor meglehetősen hideg.

BIZTONSÁG:
Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végig sétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért, nem vállalnak felelősséget. Az utcai lopás nem jellemző.

KÖZLEKEDÉS: Főleg az egyiptomi fővárosban kialakult kaotikus forgalmat nehéz átlátni, de itt gyakorlott forgalomirányító rendőrök dolgoznak. Ritka az olyan ember, aki figyelembe venné a szabályokat.

ÜNNEPEK: Mivel az egyiptomi lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nem érzékelhető, csak családon belül ünneplik. Szilveszterkor is csak a turisták részére állítanak össze extra programot (nem mindenhol). Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak, Ramadan (a legnagyobb muzulmán ünnep) alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. Kérjük, legyenek különös tekintettel ez időben a vallási szokásokra. A böjtöt követő háromnapos nagy ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ugyanis a tehetősebb családok, ilyenkor utazgatnak.

TELEFONÁLÁS: Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívottszám. Hurghadából érdemesebb az esti órákban telefonálni, akkor nem annyira terheltek a vonalak.

VÁSÁRLÁS: A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók nem csak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (papiruszműhely, parfümpalota, szőnyegiskola, alabástrom faragó műhely). Ezeken a helyeken eredeti, jóminőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyan ezek, silány másolatait szerezhetjük be.

FÉNYKÉPEZÉS/FILMEZÉS: Tilos katonai objektumokról felvételeket készíteni. Néhány múzeumban és turisztikai helyen a fényképezésért kb. 50 fontot, míg a videokameráért helyenként kb. 300 fontot kell fizetni. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a kamera használata. Az országba drón bevitele tilos.

ÁRAK: Szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban ne.

ANUBIS WORLDWIDE TRAVEL:
5 El-ObourBulidings 2nd floor, SalahSalemRoad, Heliopolis, Cairo,
Tel: +20 2 2260 9871